PODSTICAJI ZA INVESTIRANJE

Pogodnosti za ulaganja u Republiku Srbiju

Srbija je jedna od najatraktivnijih investicionih lokacija u jugoistočnoj i centralnoj Evropi, a glavne prednosti ulaganja u Srbiji su: povoljna geografska lokacija u centru jugoistočne Evrope, bescarinski režim izvoza u zemlje CEFTA, EFTA i Carinsku uniju Rusije, Belorusije i Kazahstana, najnižu stopu poreza na dobit u Evropi i obrazovan i kvalitetan kadar. U cilju podsticanja direktnih investicija, otvaranja novih radnih mesta i ravnomernog regionalnog razvoja, Srbija nudi i dodatne finansijske pogodnosti. Više o tome možete pogledati ovde. 

 

KALENDAR DOGAĐAJA

Mart 2015

Naziv sajma: Foodex (sajam prehrambene industrije)
Mesto i vreme održavanja:
Tokio, Japan, od 3. do 6. marta 2015. godine
Naziv sajma: MIPIM (sajam nekretnina i investicija)
Mesto i vreme održavanja:
Kan, Francuska, od 10. do 13. marta 2015. godine
Naziv sajma: CeBIT (sajam informaciono-komunikacionih tehnologija)
Mesto i vreme održavanja: 
Hanover, Nemačka, od 16. do 20. marta 2015. godine

April 2015

Naziv događaja: Poslovni forum Srbija - Slovačka (B2B sastanci)
Mesto i vreme održavanja: Kongresna sala Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Republike Slovačke, Bratislava, 2. april 2015. godine
Za više informacija kontaktirajte: Ambasadu Republike Slovačke, helena.mravikova@mzv.sk, 011/222 3840, ili Privredna komora Srbije, dragana.muzdalo@pks.rs, 011/3300978

Naziv sajma: Hannover Messe (sajam tehnike)
Mesto i vreme održavanja: Hanover, Nemačka, od 13. do 17. aprila 2015. godine
Naziv sajma: Salone del Mobile. Milano (sajam nameštaja i dizajna)
Mesto i vreme održavanja: Milano, Italija, od 14. do 19. aprila 2015. godine

Maj 2015

Naziv sajma: Seoul Food & Hotel (sajam prehrambene industrije)
Mesto i vreme održavanja: Seul, Koreja, od 12. do 15. maja 2015. godine


Kineska provincija Hebei  u saradnji sa Centralnom bankom Kine,  a u okviru međunarodnog ekonomsko-trgovinskog  sajma u Langfangu, organizuje “China-CEE Enterprise Cooperation, Promotion and Business Matching” događaj koji će biti održan 18. i 19. maja 2015. godine.

Svrha događaja je da se kineske kompanije  povežu sa kompanijama iz regiona Centralne i Istočne Evrope, u cilju ostvarivanja veće privredne saradnje.  Predviđa se da će ovom događaju prisustvovati preko 300 kineskih kompanija, kao i veliki broj državnih i vladinih zvaničnika. Pored direktnih poslovnih susreta sa kineskim kompanijama, biće organizovana i poseta sajmu.

Kineska strana pokriva troškove smeštaja, hrane i lokalnog prevoza za period od 16. do 21. maja, a firme-učesnice snose troškove avionske karte. Pored toga, učesnicima će biti obezbeđeni prevodioci sa engleskog na kineski jezik.

Na ovom događaju mogu da učestvuju proizvodne kompanije iz sektora:  građevine, transporta, infrastrukture, logistike i usluga, poljoprivrede, turizma i slično, koje su zainteresovane za poslovnu saradnju sa kineskim kompanijama.  Kompletan poziv možete pogledati ovde

Zbog ograničenog broja slobodnih mesta prednost će dobiti kompanije koje se prve budu prijavile. Zainteresovane kompanije bi trebalo da pošalju popunjen formular  do srede, 25.marta 2015. godine. Prijave se vrše  na mail  miao.tan@bankofchina.hu , a kontakt osoba je gđa Miao Tan, relationship manager u Centralnoj Banci Kine- filijala u Mađarskoj,   tel : +36 (1) 429 9228, faks +36 (1) 429 9290.

Popunjeni formular treba da se posalje g-đi Tan  u najkraćem roku, kako bi dobili više informacija i kako bi bili stavljeni na listu zainteresovanih kompanija. Napominjemo da je ovo samo preliminarna prijava, a rok za konačnu potvrdu će biti naknadno utvrđen.

Provincija Hebei sa preko 73 miliona stanovnika je šesti najrazvijeniji region u Kini, a međunarodni sajam u Langfangu postaje sve više prepoznat kao odlična investiciona i biznis platforma, čiji je cilj ne samo unapređenje regionalne, već i  međunarodne saradnje.

Naziv sajma:  PLMA (sajam robnih marki)
Mesto i vreme održavanja: Amsterdam, Holandija, od 19. do 20. maja 2015. godine