PODSTICAJI ZA INVESTIRANJE

Pogodnosti za ulaganja u Republiku Srbiju

Srbija je jedna od najatraktivnijih investicionih lokacija u jugoistočnoj i centralnoj Evropi, a glavne prednosti ulaganja u Srbiji su: povoljna geografska lokacija u centru jugoistočne Evrope, bescarinski režim izvoza u zemlje CEFTA, EFTA i Carinsku uniju Rusije, Belorusije i Kazahstana, najnižu stopu poreza na dobit u Evropi i obrazovan i kvalitetan kadar. U cilju podsticanja direktnih investicija, otvaranja novih radnih mesta i ravnomernog regionalnog razvoja, Srbija nudi i dodatne finansijske pogodnosti. Više o tome možete pogledati ovde. 

 

KALENDAR DOGAĐAJA

Septembar 2015

Naziv sajma:  World Food Moscow (sajam prehrambene industrije)
Mesto i vreme održavanja: Moskva, Rusija, od 14. do 17. septembra 2015. godine

Sajam “World Food Moscow” je vodeći međunarodni sajam iz oblasti prehrambene industrije na tržištu Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, koji se već više od 20 godina održava u Moskvi.

Ove godine u zajedničkoj organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) deset srpskih privrednih društava će predstaviti svoje proizvode.

Prošle godine je na izložbenom prostoru od preko 56.000 m2, u okviru 12 tematski odvojenih celina, izlagalo 1647 kompanija iz 72 zemlje. Broj posetilaca se povećava svake godine, a prošle godine sajam je posetilo preko 30.000 posetilaca iz 78 regiona i 99 zemalja. Najveći broj je istakao da je glavni cilj posete pronalaženje novih dobavljača i praćenje tržišnih trendova.

Ove godine, Srbiju će predstavljati 10 domaćih kompanija, a više o samom učešću naših kompanija na sajmu možete pogledati OVDE.

 

Naziv sajma:  MOW (sajam nameštaja)
Mesto i vreme održavanja: Bad Salzuflen, Nemačka, od 20. do 24. septembra 2015. godine

 

U Beogradu se 24. septembra 2015. godine u hotelu Metropol održava Osmi godišnji Forum preduzetničkog kapitala (Private Equity - PE), merdžera i akvizicija u Jugoistočnoj Evropi, događaj koji se smatra jednim od najvažnijih ove vrste u regionu. Ovaj skup je odlična prilika za umrežavanje kompanija i profesionalaca, ali i prilika za diskusiju o trenutnoj investicionoj klimi i budućim trendovima kretanja kapitala u Jugoistočnoj Evropi.

Na ovogodišnjem skupu obezbeđen je veliki broj studija slučaja najnovijih akvizicija, uključujući i analize glavnih faktora uspeha istih. Među govornicima će biti experti Ernst & Young, TLA i Mid Europa Partners koji su nakon realizovane izlalne strategije za SBB/Telemach nedavno sklopili još jedan posao u Srbiji preuzevši većinski paket u Danube Foods Grupi, jednom od najvećih srpskih  kompanija u sektoru roba široke potrošnje.

Glavne teme skupa su:
 • “Private Equity” perspektive za 2015/16
 • Da li su uspešne priče izvor poslovnih transakcija u jugoistočnoj Evropi
 • Studija slučaja - preuzimanje Danube Foods Group
 • Koji tipovi izlazaka se mogu očekivati u 2015/2016
 • Investicije u “distressed” dug i NPL
 • IFI Investicije i programi podrške MSP
 • U čemu investitori vide odskočnu dasku ove godine za M&A and PE?
 • Zakonska i regulatorna ograničenja
 • Razmatranje investicionih prilika u obećavajućim sektorima kao što su tehnologije, mediji i komunikacije, roba široke potrošnje, energetika i zdravstvena zaštita

Glavna panel diskusija:

Poslednji talas privatizacije u Jugoistočnoj Evropi, dugoročni efekti po ekonomiju regiona, kao i mogući rizici. Najveća transakcija u najavi je moguća privatizacija Telekom Srbije. Govoriće stručnjaci  poput Rob Irvinga (Dentons), Nicole Arditti (Lazard Freres), Matej Runjak (SSH) i drugi. U ovom delu biće reči i o drugim aktuelnim projektima u Jugoistočnoj Evropi.

Lista govornika:
 • Troy Weeks, EBRD, United Kingdom
 • Stefan Tzalov, EIF, Luxembourg
 • Michal Kedzia, Enterprise Investors, Poland
 • Rossen Ivanov, Managing partner, BlackPeak Capital, ,Bulgaria
 • Matej Runjak, Member of the Management Board, Slovenian Sovereign Holdings, Slovenia
 • Andrej Babache, Director, Mid Europa Partners, United Kingdom
 • Richard Golden, Executive director, Raiffeisen Centrobank, Austria
 • Rob Irving, Partner, Dentons, Hungary
 • Bill Fawkner-Corbett, Investment director, CEE Equity Partners, Poland
 • Miljan Zdrale, Senior Banker-Head of Agribusiness, EBRD, United Kingdom
 • Boris Savoric, Senior Partner, Savoric & Partners, Croatia
 • Gavin Ryan, Senior Advisor, Banca Transilvania, Romania
 • Gagik Akparian, Managing Partner, Tetrad Capital Partners, United Kingdom
 • Nicola Stefanovic, General Director, SEAF South Balkan Fund, Serbia
 • Piotr Mietkowski, Managing Director- Head of CEE, BNP Paribas, France
 • Ivaylo Spasov, Managing Partner, Entrea Capital, Bulgaria
 • Nicole Arditti, Senior Advisor, Lazard Frères, France
 • Dejan Dragojevic, Managing Director, Hypo Alpe- Adria-Rent, Serbia
 • Darko Schwarzberger, Assistant Director, EMEIA M&A, EY, United Kingdom
 • Nenad Popovic, Senior Partner, Jankovic, Popovic & Mitic, Serbia

Sponzori Foruma: Top-tier Legal Adriatic (TLA) - Zlatni sponzor, Ernst and Young - Srebrni sponzor, EOS Grupa - Srebrni sponzor, DENTONS - Srebrni sponzor i Karanovic/Nikolic  - Bronzani sponzor.

Kotizacija za učešće na ovom sklupu iznosi £490 za kompanije sa sedištem sa Balkana, ili £890 za one koje nisu iz regiona. Za sve zainteresovane koji su poziv dobili od SIEPA obezbeđen je popust od 20%.

Kontakt osoba:
Monique Bonnick, Marketing Executive, EEL Events, monique.bonnick@eelevents.co.uk
Republika Srbija se posle Šangaja, po drugi put pojavljuje na Svetskoj izložbi i svojim odgovorom na glavnu temu „Nahranimo planetu. Energija za život.“ ima za cilj da se predstavi svetskoj javnosti i promoviše svoj nacionalni identitet kroz hranu i gastronomiju, a istovremeno pozicionira i promoviše svoje istorijsko nasleđe, kulturu, tradiciju, investicione i turističke potencijale, kao i mogućnosti za privrednu razmenu.

Zvanična tema nastupa Republike Srbije na Svetskoj izložbi Ekspo Milano 2015 glasi „Okusi hranu. Oseti život.“, a nastup Republike Srbije nastojaće da posetiocima paviljona bliže dočara kako izgleda današnja Srbija kroz bogatu srpsku kuhinju, kulturu i tradiciju. Nastup naše zemlje treba da na adekvatan način predstavi prirodne i privredne resurse i potencijale za za rast i razvoj sa naglaskom na poljoprivredu i prehrambenu industriju, naročito organsku proizvodnju i ujedno bude oličenje moderne države velikog kulturno-istorijskog nasleđa.

Svetska izložba se održava u Milanu, u Italiji i traje od 1. maja do 31. oktobra 2015. godine.

Više informacija o predstavljanju Srbije na Ekspo 2015 pronaći ćete ovde.

Oktobar 2015

Naziv sajma: ANUGA (sajam prehrambene industrije) 
Mesto i vreme održavanja:
Keln, Nemačka, od 10. do 14. oktobra 2015. godine

ANUGA je jedan od najvećih međunarodnih sajmova iz oblasti prehrambene industrije na svetu i najznačajniji za sve proizvođače širom sveta, koji se svake druge godine održava u Kelnu, Nemačka. Ove godine, u periodu od 10. do 14. oktobra, u organizaciji Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Privredne komore Srbije (PKS), na dva štanda petnaest srpskih privrednika predstaviće svoje proizvode.

Sajam “Anuga” se sastoji od nekoliko tematskih celina odvojenih po paviljonima (gotovi proizvodi, alkoholna i bezalkoholna pića, meso i mesne prerađevine, zamrznuti proizvodi, pekarski proizvodi), a pokazao se kao idealan za potpisivanje ugovora, promociju proizvoda i proučavanje tržišta. Nastup na međunarodnom sajmu omogućava izlagačima da svoje proizvode predstave i plasiraju na nova tržišta, ali i pospeše postojeće i steknu nove poslovne kontakte.

Ove godine, Srbiju će predstavljati 15 domaćih kompanija, i to u:
- hali 4, namenjenoj proizvođačima zamrznutih proizvoda, na štandu B-081g, na drugom nivou, ukupno 6 kompanija: ITN Group, Master Frigo, Mini Pani, Planter, Sicoberry i Voćar;
- hali 11, namenjenoj proizvođačima gotovih proizvoda, na štandu F-060g, na prvom nivou, ukupno 9 kompanija: Agranela, Basket, Bilje Borča, Global Seed, Koeleman Foods Products, Medino, Pionir, Yumis i Zdravo Organic.

Više o samom učešću naših kompanija na sajmu možete pogledati OVDE (na engleskom).

Ukoliko želite da pogledate kako je izgledao nacionalni štand na sajmu Anuga 2013 i koje su kompanije izlagale 2013. godine, pročitajte kraći izveštaj OVDE.
Naziv događaja: 2nd CEE Procurement & Supply Forum
Mesto i vreme održavanja: Prag, Češka Republika, 15. oktobra 2015. godine
Naziv sajma: GITEX (sajam ICT industrije)
Mesto i vreme održavanja: Dubai, UAE, od 18. do 22. oktobra 2015. godine
Naziv sajma: EXPO REAL, (sajam nekretnina i investicija)
Mesto i vreme održavanja: Minhen, Nemačka, od 5. do 7. oktobra 2015. godine

Novembar 2015

Agritechnika je najveći svetski sajam poljoprivrednih mašina i komponenti za poljoprivredne mašine u svetu. Predstavlja inovacije u sektoru poljoprivredne mehanizacije i nudi širok izložbeni spektar od najmanjih komponenti pa do značajnih rešenja u ovoj oblasti. Sajam se održava svake druge godine u Hanoveru, Nemačka, a na prethodnoj izložbi 440.000 posetilaca iz 83 zemlje je posetilo ovaj sajam, i na površini od 424.000m² predstavilo se oko 2.900 izlagača iz 47 zemalja sveta. Prva dva dana sajma su zatvorenog tipa i rezervisana su za dilere i investitore.Naziv sajma: Mebel (sajam nameštaja)
Mesto i vreme održavanja:
Moskva, Rusija, od 23. do 27. novembra 2015. godine
 • Vesti

  • Aerodrom Nikola Tesla Beograd najbolji u Evropi

   Aerodrom Nikola Tesla Beograd osvojio je prestižnu Euro Annie nagradu za najveće povećanje broja putnika u 2014. godini. U konkurenciji za nagrade bilo je ukupno 350 evropskih aerodroma, a beogradski aerodrom nagradu je dobio u kategoriji aerodroma čiji je godišnji promet putnika od 3 do 5 miliona. Detaljnije 31. 08. 2015.
  • 2nd CEE Procurement & Supply Forum

   Drugi po redu Poslovni forum ponude i tražnje na tržištu Centralne i Istočne Evrope biće održan 15. oktobra 2015. godine u Pragu, u organizaciji Nemačke privredne komore. Forum, koji će biti praćen i B2B sastancima sa konkretnim kompanijama iz Nemačke i Austrije, namenjen je firmama iz metalske, mašinske, automobilske i elektro industrije. Detaljnije 24. 08. 2015.
  • Međunarodni poslovni susreti - Celje, Slovenija

   Evropska mreža preduzetništva u Srbiji (Privredna komora Srbije, Nacionalna agencija za regionalni razvoj, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza i Univerzitet u Novom Sadu) u saradnji sa Zanatsko preduzetničkom komorom Slovenije, organizuje međunarodne poslovne susrete u okviru 48. Međunarodnog sajma trgovine u Celju, Slovenija, koji će biti održani 10. septembra 2015. godine. Detaljnije 22. 07. 2015.
  • Srbiji obnovljen status povlašćenog izvoznika u SAD

   Sjedinjene Američke Države su odlukom Kongresa odobrile Republici Srbiji Generalni sistem preferencijala (GSP) koji će važiti od 29. jula 2015. do 31. decembra 2017. godine čime je Srbija ponovo stekla status povlašćene nacije u trgovini. Detaljnije 20. 07. 2015.
 • PRIJAVA ZA BAZU DOBAVLJAČA

 • Prijava za bazu investicionih lokacija

 • Časopis "Exporter"

 • Javne nabavke