PODSTICAJI ZA INVESTIRANJE

Pogodnosti za ulaganja u Republiku Srbiju

Srbija je jedna od najatraktivnijih investicionih lokacija u jugoistočnoj i centralnoj Evropi, a glavne prednosti ulaganja u Srbiji su: povoljna geografska lokacija u centru jugoistočne Evrope, bescarinski režim izvoza u zemlje CEFTA, EFTA i Carinsku uniju Rusije, Belorusije i Kazahstana, najnižu stopu poreza na dobit u Evropi i obrazovan i kvalitetan kadar. U cilju podsticanja direktnih investicija, otvaranja novih radnih mesta i ravnomernog regionalnog razvoja, Srbija nudi i dodatne finansijske pogodnosti. Više o tome možete pogledati ovde. 

 

KALENDAR DOGAĐAJA

Septembar 2015

Naziv sajma:  World Food Moscow (sajam prehrambene industrije)
Mesto i vreme održavanja: Moskva, Rusija, od 14. do 17. septembra 2015. godine

Sajam “World Food Moscow” je vodeći međunarodni sajam iz oblasti prehrambene industrije na tržištu Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, koji se već više od 20 godina održava u Moskvi.

Ove godine u zajedničkoj organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) deset srpskih privrednih društava će predstaviti svoje proizvode.

Prošle godine je na izložbenom prostoru od preko 56.000 m2, u okviru 12 tematski odvojenih celina, izlagalo 1647 kompanija iz 72 zemlje. Broj posetilaca se povećava svake godine, a prošle godine sajam je posetilo preko 30.000 posetilaca iz 78 regiona i 99 zemalja. Najveći broj je istakao da je glavni cilj posete pronalaženje novih dobavljača i praćenje tržišnih trendova.

Ove godine, Srbiju će predstavljati 10 domaćih kompanija, a više o samom učešću naših kompanija na sajmu možete pogledati OVDE.

 

Naziv sajma:  MOW (sajam nameštaja)
Mesto i vreme održavanja: Bad Salzuflen, Nemačka, od 20. do 24. septembra 2015. godine

 

U Beogradu se 24. septembra 2015. godine u hotelu Metropol održava Osmi godišnji Forum preduzetničkog kapitala (Private Equity - PE), merdžera i akvizicija u Jugoistočnoj Evropi, događaj koji se smatra jednim od najvažnijih ove vrste u regionu. Ovaj skup je odlična prilika za umrežavanje kompanija i profesionalaca, ali i prilika za diskusiju o trenutnoj investicionoj klimi i budućim trendovima kretanja kapitala u Jugoistočnoj Evropi.

Na ovogodišnjem skupu obezbeđen je veliki broj studija slučaja najnovijih akvizicija, uključujući i analize glavnih faktora uspeha istih. Među govornicima će biti experti Ernst & Young, TLA i Mid Europa Partners koji su nakon realizovane izlalne strategije za SBB/Telemach nedavno sklopili još jedan posao u Srbiji preuzevši većinski paket u Danube Foods Grupi, jednom od najvećih srpskih  kompanija u sektoru roba široke potrošnje.

Glavne teme skupa su:
 • “Private Equity” perspektive za 2015/16
 • Da li su uspešne priče izvor poslovnih transakcija u jugoistočnoj Evropi
 • Studija slučaja - preuzimanje Danube Foods Group
 • Koji tipovi izlazaka se mogu očekivati u 2015/2016
 • Investicije u “distressed” dug i NPL
 • IFI Investicije i programi podrške MSP
 • U čemu investitori vide odskočnu dasku ove godine za M&A and PE?
 • Zakonska i regulatorna ograničenja
 • Razmatranje investicionih prilika u obećavajućim sektorima kao što su tehnologije, mediji i komunikacije, roba široke potrošnje, energetika i zdravstvena zaštita

Glavna panel diskusija:

Poslednji talas privatizacije u Jugoistočnoj Evropi, dugoročni efekti po ekonomiju regiona, kao i mogući rizici. Najveća transakcija u najavi je moguća privatizacija Telekom Srbije. Govoriće stručnjaci  poput Rob Irvinga (Dentons), Nicole Arditti (Lazard Freres), Matej Runjak (SSH) i drugi. U ovom delu biće reči i o drugim aktuelnim projektima u Jugoistočnoj Evropi.

Lista govornika:
 • Troy Weeks, EBRD, United Kingdom
 • Stefan Tzalov, EIF, Luxembourg
 • Michal Kedzia, Enterprise Investors, Poland
 • Rossen Ivanov, Managing partner, BlackPeak Capital, ,Bulgaria
 • Matej Runjak, Member of the Management Board, Slovenian Sovereign Holdings, Slovenia
 • Andrej Babache, Director, Mid Europa Partners, United Kingdom
 • Richard Golden, Executive director, Raiffeisen Centrobank, Austria
 • Rob Irving, Partner, Dentons, Hungary
 • Bill Fawkner-Corbett, Investment director, CEE Equity Partners, Poland
 • Miljan Zdrale, Senior Banker-Head of Agribusiness, EBRD, United Kingdom
 • Boris Savoric, Senior Partner, Savoric & Partners, Croatia
 • Gavin Ryan, Senior Advisor, Banca Transilvania, Romania
 • Gagik Akparian, Managing Partner, Tetrad Capital Partners, United Kingdom
 • Nicola Stefanovic, General Director, SEAF South Balkan Fund, Serbia
 • Piotr Mietkowski, Managing Director- Head of CEE, BNP Paribas, France
 • Ivaylo Spasov, Managing Partner, Entrea Capital, Bulgaria
 • Nicole Arditti, Senior Advisor, Lazard Frères, France
 • Dejan Dragojevic, Managing Director, Hypo Alpe- Adria-Rent, Serbia
 • Darko Schwarzberger, Assistant Director, EMEIA M&A, EY, United Kingdom
 • Nenad Popovic, Senior Partner, Jankovic, Popovic & Mitic, Serbia

Sponzori Foruma: Top-tier Legal Adriatic (TLA) - Zlatni sponzor, Ernst and Young - Srebrni sponzor, EOS Grupa - Srebrni sponzor, DENTONS - Srebrni sponzor i Karanovic/Nikolic  - Bronzani sponzor.

Kotizacija za učešće na ovom sklupu iznosi £490 za kompanije sa sedištem sa Balkana, ili £890 za one koje nisu iz regiona. Za sve zainteresovane koji su poziv dobili od SIEPA obezbeđen je popust od 20%.

Kontakt osoba:
Monique Bonnick, Marketing Executive, EEL Events, monique.bonnick@eelevents.co.uk
Republika Srbija se posle Šangaja, po drugi put pojavljuje na Svetskoj izložbi i svojim odgovorom na glavnu temu „Nahranimo planetu. Energija za život.“ ima za cilj da se predstavi svetskoj javnosti i promoviše svoj nacionalni identitet kroz hranu i gastronomiju, a istovremeno pozicionira i promoviše svoje istorijsko nasleđe, kulturu, tradiciju, investicione i turističke potencijale, kao i mogućnosti za privrednu razmenu.

Zvanična tema nastupa Republike Srbije na Svetskoj izložbi Ekspo Milano 2015 glasi „Okusi hranu. Oseti život.“, a nastup Republike Srbije nastojaće da posetiocima paviljona bliže dočara kako izgleda današnja Srbija kroz bogatu srpsku kuhinju, kulturu i tradiciju. Nastup naše zemlje treba da na adekvatan način predstavi prirodne i privredne resurse i potencijale za za rast i razvoj sa naglaskom na poljoprivredu i prehrambenu industriju, naročito organsku proizvodnju i ujedno bude oličenje moderne države velikog kulturno-istorijskog nasleđa.

Svetska izložba se održava u Milanu, u Italiji i traje od 1. maja do 31. oktobra 2015. godine.

Više informacija o predstavljanju Srbije na Ekspo 2015 pronaći ćete ovde.

Oktobar 2015

Naziv sajma: ANUGA (sajam prehrambene industrije) 
Mesto i vreme održavanja:
Keln, Nemačka, od 10. do 14. oktobra 2015. godine

ANUGA je jedan od najvećih međunarodnih sajmova iz oblasti prehrambene industrije na svetu i najznačajniji za sve proizvođače širom sveta, koji se svake druge godine održava u Kelnu, Nemačka. Ove godine, u periodu od 10. do 14. oktobra, u organizaciji Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Privredne komore Srbije (PKS), na dva štanda petnaest srpskih privrednika predstaviće svoje proizvode.

Sajam “Anuga” se sastoji od nekoliko tematskih celina odvojenih po paviljonima (gotovi proizvodi, alkoholna i bezalkoholna pića, meso i mesne prerađevine, zamrznuti proizvodi, pekarski proizvodi), a pokazao se kao idealan za potpisivanje ugovora, promociju proizvoda i proučavanje tržišta. Nastup na međunarodnom sajmu omogućava izlagačima da svoje proizvode predstave i plasiraju na nova tržišta, ali i pospeše postojeće i steknu nove poslovne kontakte.

Ove godine, Srbiju će predstavljati 15 domaćih kompanija, i to u:
- hali 4, namenjenoj proizvođačima zamrznutih proizvoda, na štandu B-081g, na drugom nivou, ukupno 6 kompanija: ITN Group, Master Frigo, Mini Pani, Planter, Sicoberry i Voćar;
- hali 11, namenjenoj proizvođačima gotovih proizvoda, na štandu F-060g, na prvom nivou, ukupno 9 kompanija: Agranela, Basket, Bilje Borča, Global Seed, Koeleman Foods Products, Medino, Pionir, Yumis i Zdravo Organic.

Više o samom učešću naših kompanija na sajmu možete pogledati OVDE (na engleskom).

Ukoliko želite da pogledate kako je izgledao nacionalni štand na sajmu Anuga 2013 i koje su kompanije izlagale 2013. godine, pročitajte kraći izveštaj OVDE.
Naziv događaja: 2nd CEE Procurement & Supply Forum
Mesto i vreme održavanja: Prag, Češka Republika, 15. oktobra 2015. godine
Naziv sajma: GITEX (sajam ICT industrije)
Mesto i vreme održavanja: Dubai, UAE, od 18. do 22. oktobra 2015. godine
Naziv sajma: EXPO REAL, (sajam nekretnina i investicija)
Mesto i vreme održavanja: Minhen, Nemačka, od 5. do 7. oktobra 2015. godine

Novembar 2015

Agritechnika je najveći svetski sajam poljoprivrednih mašina i komponenti za poljoprivredne mašine u svetu. Predstavlja inovacije u sektoru poljoprivredne mehanizacije i nudi širok izložbeni spektar od najmanjih komponenti pa do značajnih rešenja u ovoj oblasti. Sajam se održava svake druge godine u Hanoveru, Nemačka, a na prethodnoj izložbi 440.000 posetilaca iz 83 zemlje je posetilo ovaj sajam, i na površini od 424.000m² predstavilo se oko 2.900 izlagača iz 47 zemalja sveta. Prva dva dana sajma su zatvorenog tipa i rezervisana su za dilere i investitore.Naziv sajma: Mebel (sajam nameštaja)
Mesto i vreme održavanja:
Moskva, Rusija, od 23. do 27. novembra 2015. godine
 • Vesti

  • "Swarovski" započeo proizvodnju u Srbiji

   Austrijska kompanija "Swarovski" otvorila je danas u Subotici proizvodni pogon i najavila da će do sredine iduće godine zaposliti još 170 radnika. "Swarovski" u Srbiji posluje od kraja 2013. godine i zapošljava 383 radnika, a izgradnju proizvodnog pogona počeo je početkom 2014. godine. Detaljnije 03. 09. 2015.
  • Aerodrom Nikola Tesla Beograd najbolji u Evropi

   Aerodrom Nikola Tesla Beograd osvojio je prestižnu Euro Annie nagradu za najveće povećanje broja putnika u 2014. godini. U konkurenciji za nagrade bilo je ukupno 350 evropskih aerodroma, a beogradski aerodrom nagradu je dobio u kategoriji aerodroma čiji je godišnji promet putnika od 3 do 5 miliona. Detaljnije 31. 08. 2015.
  • 2nd CEE Procurement & Supply Forum

   Drugi po redu Poslovni forum ponude i tražnje na tržištu Centralne i Istočne Evrope biće održan 15. oktobra 2015. godine u Pragu, u organizaciji Nemačke privredne komore. Forum, koji će biti praćen i B2B sastancima sa konkretnim kompanijama iz Nemačke i Austrije, namenjen je firmama iz metalske, mašinske, automobilske i elektro industrije. Detaljnije 24. 08. 2015.
  • Međunarodni poslovni susreti - Celje, Slovenija

   Evropska mreža preduzetništva u Srbiji (Privredna komora Srbije, Nacionalna agencija za regionalni razvoj, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza i Univerzitet u Novom Sadu) u saradnji sa Zanatsko preduzetničkom komorom Slovenije, organizuje međunarodne poslovne susrete u okviru 48. Međunarodnog sajma trgovine u Celju, Slovenija, koji će biti održani 10. septembra 2015. godine. Detaljnije 22. 07. 2015.
 • PRIJAVA ZA BAZU DOBAVLJAČA

 • Prijava za bazu investicionih lokacija

 • Časopis "Exporter"

 • Javne nabavke